Vanaf waar en wanneer is je reisverzekering geldig?

Wanneer is je reisverzekering geldig? Het lijkt een doodeenvoudige vraag, maar niets is minder waar. Ben je verzekerd op een dagtrip? Op een congres? Of als je nog geen vijf minuten van huis vertrokken bent? Juist omdat de reisverzekering zo veel risico's dekt, is de vraag wanneer je verzekering geldig is extra belangrijk.

De eerste belangrijke voorwaarde is dat je reis ook echt een reis is. Ga je tijdens je vakantie een dagje apen kijken in diergaarde Blijdorp? Voor je verzekering is dat geen reis. Voor reizen binnen Nederland geldt dat er pas dekking is met een vooraf geboekte overnachting. Een weekendje fietsen op de Veluwe met hotelovernachting is dus wel gedekt.

Dekking in het buitenland

In het buitenland geldt die regel meestal niet. Ga je een dagje shoppen in Antwerpen, dan is er gewoon dekking. Rij je dagelijks een stukje door Duitsland of België om op je werk te komen, dan is er geen dekking. Volgens de polisvoorwaarden is dat geen reis.

Europa of geen Europa

Een reisverzekering kun je sluiten met Europa-dekking en werelddekking. Werelddekking spreekt voor zich en is het meest uitgebreid. De Europa-dekking verdient wat uitleg. Reisverzekeraars hebben Europa wat groter gemaakt dan een kaartenmaker zou doen. Reizen in alle landen rond het Middellandse zeegebied zijn meeverzekerd op de Europa-dekking. Dus ook Turkije en Tunesië.

Meteen na het dichttrekken van de voordeur

Als je op vakantie gaat, dan ben je verzekerd vanaf het moment dat je de voordeur achter je dichttrekt. Ga je met de auto naar Frankrijk en laat je dochter al bij de dorpspomp haar tablet vallen? Dat is gewoon verzekerd. Wordt je bagage gestolen die je de dag voor vertrek alvast in de auto had gelegd, dan is er volgens dezelfde reden geen dekking.

Een zakenreis telt niet mee

Voor zakelijke reizen heb je een zakelijke reisverzekering nodig. Meestal gaat dat goed, maar in sommige gevallen zou je er waarschijnlijk niet aan denken. Heb je een congres in Milaan en plak je daar nog wat extra dagen aan vast voor ontspanning, dan heb je óók een zakelijke dekking nodig voor je gewone vakantiedagen. De regel is eenvoudig: als je reis ook een zakelijk doel had, dan heb je voor de hele trip een zakelijke reisverzekering nodig.

Extra aandacht vereist

Dan zijn er nog reizen waar elke verzekeraar anders over denkt. Ga je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen in het buitenland? De ene verzekeraar ziet dat als een zakelijke reis, terwijl de andere maatschappij vrijwilligerswerk ook met een particuliere polis toestaat.

Hoe lang blijf je aaneengesloten weg? Een doorlopende reisverzekering geeft meestal zo'n 60 dagen aaneengesloten dekking. Voor reizen die langer dan twee maanden duren, moet je dus je dekkingsperiode verlengen.

Studenten hebben vaak ook een uitzonderingspositie. Ben je als student aanwezig bij een wetenschappelijk congres in het buitenland, dan kan het zijn dat je reisverzekering de eis van een zakelijke dekking laat vallen.

Heb je specifieke vakantie- of reisplannen en wil je een passende reisverzekering? Neem dan contact op met onze verzekeringsadviseur. Dan ga je met een gerust gevoel op pad.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HuninkDorgelo maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie