Verdere rentedaling verwacht. Wat ga jij ervan merken?

Na recente dalingen van de rente valt voor de komende maanden een verdere daling te verwachten. De Amerikaanse Centrale Bank (FED) gaf hier de aftrap voor. De instantie hint op meerdere renteverlagingen volgend jaar. Ook voor de Nederlandse huizenkoper, belegger of gepensioneerde kan dit gevolgen hebben.

De Centrale Bank van de VS is de FED. De FED stelt periodiek de zogenoemde basisrente vast. Bij een verhoging wordt het voor gewone banken duurder om geld te lenen. Bij een verlaging dalen de kosten juist. Deze beweging werkt door in de rente die banken op hun beurt weer rekenen voor leningen aan klanten.

FED-rente kan omlaag
Centrale Banken als de FED kunnen, na sterke verhogingen in de afgelopen jaren, de teugels wat laten vieren. Belangrijkste reden hiervoor is de dalende inflatie. Daarnaast is ook de arbeidsmarkt minder overspannen. Alhoewel de FED de inflatie goed in de gaten blijft houden, lijkt er ruimte voor verlagingen van de rente in de komende tijd. In Europa zijn renteverlagingen nog niet aan de orde. Toch merken we ook hier het effect van renteverlagingen in de VS.

Verloop rente afgelopen tijd
In de afgelopen maanden dalen veel belangrijke rentes. Een voorbeeld is de rente op een Nederlandse staatsobligatie. Dit kun je zien als een lening aan de Nederlandse staat, voor een periode van tien jaar. De rente hierop is een graadmeter voor bijvoorbeeld hypotheken met een rentetermijn van 10 jaar en langer. Over het algemeen volgen deze rentes die van de staatsleningen. Goed te zien is de versnelling van de daling in de afgelopen dagen.

Verloop rente staatsleningen (10 jaar) afgelopen 3 maanden

Verloop rente staatsleningen (10 jaar) afgelopen 5 dagen

Wat merk jij ervan als de rente verder daalt?
De stijgende rente heeft ook gevolgen voor particulieren, waaronder:

  • Hypotheek en persoonlijke lening
    Koop je een huis of wil je een ander type lening afsluiten voor een verbouwing? Een dalende rente kan een positief effect hebben op je maandlasten en de hoogte van je maximaal verantwoorde lening.
  • Pensioenen
    Een dalende rente is minder goed nieuws voor pensioenfondsen. Een lagere rente zorgt voor minder inkomsten op termijn. De keerzijde is dat andere soorten beleggingen door de lagere rente waarschijnlijk juist meer rendement opleveren.
  • Beleggingen
    Voor beleggers in onder andere aandelen en vastgoed is een daling van de rente goed nieuws. Aandelen en vastgoed worden interessanter naarmate de rente daalt. De reden hiervoor is dat het bij een lagere rente minder aantrekkelijk wordt om geld uit te lenen. Een groter deel wordt in dat geval geïnvesteerd in andere type investeringen, wat bijdraagt aan de waarde daarvan.

Heb je een hypotheek of ben je van plan om een woning te kopen in de toekomst? We houden de rentes voor je in de gaten. Benieuwd wat je nu kunt lenen tegen de laagst mogelijke rente in jouw situatie? Laat het vrijblijvend weten via het onderstaande antwoordformulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HuninkDorgelo maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie