Wie beslist als jij het niet meer kan? Regel het met een levenstestament

In een testament leg je vast wat er moet gebeuren als jij er niet meer bent. Maar wat gebeurt er als jij door ziekte (dementie of coma) geen beslissingen meer kunt nemen? In principe bepaalt dan de kantonrechter wie jouw belangen mag behartigen. Wil je de regie in eigen hand houden? Met een algemene volmacht of levenstestament stel jij zelf iemand aan.

Wellicht heb je nu al iemand een volmachtiging gegeven om bijvoorbeeld je belastingaangiftes te doen of jouw verzekeringen te regelen. In dat geval gaat het vaak om een ‘onderhandse volmacht’. Een dergelijke machtiging geeft niet het recht om zomaar alles te regelen. Wil je dat ook bankzaken of medische zaken geregeld worden? Dat kan je bij de notaris vastleggen in een algemene volmacht of levenstestament. 

Algemene volmacht voor je financiën
Met een algemene volmacht benoem je iemand als vertegenwoordiger van voornamelijk financiële zaken. Denk hierbij aan: 

  • Het regelen van bankzaken
  • Het beleggen van vermogen
  • Aan- en verkoop van onroerende goederen
  • Omgang met een gekregen erfenis
  • Het toewijzen van giften en schenkingen 


Je kunt in een algemene volmacht ook iemand benoemen die toezicht houdt op de vertegenwoordiger, zoals de notaris. Deze toezichthouder ziet er op toe dat geen misbruik wordt gemaakt van de bevoegdheden. 

Een levenstestament 
In een levenstestament kun je veel meer dan financiën regelen, waaronder de volgende medische zaken:

  • De keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie
  • Verzoek voor euthanasie onder bepaalde omstandigheden
  • Wie het aanspreekpunt is voor artsen en zorginstellingen
  • Met wie overlegt moet worden binnen de familie voor bijvoorbeeld advies


Er is ook ruimte voor persoonlijke wensen. Deze wensen kunnen uiteenlopen van de verzorging van je huisdier tot het meenemen van spullen naar een verzorgingstehuis.  

Je moet wilsbekwaam zijn
Voor het opstellen van een notariële volmacht of levenstestament moet je wilsbekwaam zijn. Dit houdt in dat je de gevolgen van beslissingen nog overziet. Een notaris zal dit ook toetsen bij het opstellen van dergelijke documenten. Bij wilsonbekwaamheid is het aan een rechter wie bewindvoerder wordt. 

Volmachtiging ook zinvol bij huwelijk of geregistreerd partnerschap
Een volmachtiging kan ook zinvol zijn als je gehuwd of geregistreerd partner bent. Heb je bijvoorbeeld samen een woning gekocht? Bij de verkoop hiervan is een handtekening van beide partners nodig. Wanneer jij of je partner niet meer wilsbekwaam bent, dien je toestemming van de rechter te vragen voor de verkoop. 

Het opstellen van een onderhandse volmacht is kosteloos, maar is niet altijd even verstandig. Het document kan zoekraken en je moet je bij het opstellen aan de voorwaarden houden. Het opstellen van een notariële volmacht biedt je meer zekerheid en kan je opvragen wanneer het nodig is. Een geruststellend gevoel dat je goed voorbereid bent op mindere tijden. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HuninkDorgelo maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie