Vakantiegeld gebruiken voor zonnepanelen? Vijf redenen om dit te doen

Al jaren wordt het vakantiegeld niet uitsluitend gebruikt voor de vakantie. Veel huishoudens sparen met het vakantiegeld, lossen schulden af of investeren het geld in de woning. Dit jaar ziet de vakantieperiode er door de coronacrisis sowieso heel anders uit. Vakantie in eigen land is populair en sommigen blijven helemaal thuis. Centraal Beheer liet onderzoeken hoe woningeigenaren hun vakantiegeld dit jaar willen gebruiken.

Maar liefst 37 procent gaf aan het vakantiegeld te willen inzetten voor de woning. Van deze groep  heeft 22 procent de wens om zonnepanelen te plaatsen. Andere populaire alternatieven zijn het verbouwen van de woning, opknappen van de tuin of het veranderen van het interieur. De respondenten gaven de volgende vijf redenen om te kiezen voor zonnepanelen:

 • Kostenbesparing (65%)
 • Milieuvriendelijke energie (64%)
 • Vergoeding voor terugleveren (salderen) van energie (24%)
 • Stijging van de woningwaarde (21%)
 • Belastingvoordeel (11%)


Twijfels over aanschaf zonnepanelen
Toch zijn er ook ook twijfels over de aanschaf van zonnepanelen. Hier wordt over getwijfeld: 

 • Te grote investering (43%)
 • Het past niet op mijn woning (23%)
 • Onzekerheid salderingsregeling (15%)
 • Wachten op betere technologie (9%)
 • Het is zichtbaar op de woning (7%)
 • Aanpassen van de meterkast (6%)
 • Onderhoud van zonnepanelen (6%)
 • Installatie (6%)


Kunnen zonnepanelen op jouw dak?
Op vrijwel ieder dak kan je zonnepanelen leggen. De hamvraag vraag is of ze genoeg opleveren. Vooral de ligging van het huis is daarbij van belang. Ideaal is een dak op het zuiden, met zo weinig mogelijk schaduw. Heb je dat niet, ook dan kunnen zonnepanelen rendabel zijn. Op deze overheidssite kan je een test doen om te achterhalen hoe het zit in jouw situatie.

Overwaarde woning vrijmaken voor verduurzamen woning
Het aanschaffen van zonnepanelen inclusief de installatie kost gemiddeld circa €3.500. Voor veel mensen is het vakantiegeld niet toereikend. Uiteraard kan je hiervoor spaargeld inzetten. Door de hoge huizenprijs hebben veel huiseigenaren overwaarde op hun woning. Deze overwaarde kan vrijgemaakt worden, zodat je er het verduurzamen van je woning mee kan financieren. Meer over de verschillende mogelijkheden om eventuele overwaarde te verzilveren lees je in dit eerdere artikel.  

Afbouwen salderingsregeling
Hoewel 24 procent van de mensen aangeeft dat de vergoeding van het terugleveren van de energie een reden is voor het kiezen van zonnepanelen, wordt hierover ook getwijfeld. In 2023 wordt de salderingsregeling namelijk langzaam afgebouwd. Wat dat in de praktijk voor gevolgen heeft lees je hier

Ga jij je vakantiegeld gebruiken voor de installatie van zonnepanelen? Laat ze installeren door een erkende installateur. Onzorgvuldige installatie kan namelijk brand tot gevolg hebben. Verdiep je goed in de aanschaf van zonnepanelen zodat je het maximale eruit haalt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HuninkDorgelo maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie